10 redenen om virtual realty in het onderwijs te stimuleren
Virtual reality, steeds meer kinderen komen er op jongen leeftijd al mee in aanraking. Over een aantal jaar is VR niet meer weg te denken uit hun levens. Maar waarom is virtual reality nou zo belangrijk?
Ik hoor het je denken, steeds meer kinderen in aanraking met VR? Dat zal wel tijdens het gamen zijn. Inderdaad vaak is de eerste VR-ervaring voor kinderen tijdens het spelen van een game. Helaas blijft het hier vaak ook bij. Een gemiste kans natuurlijk, want VR heeft zoveel meer voordelen.
Een uitgelezen kans voor het onderwijs! Waarom? Lees verder en ontdek 10 redenen waarom je VR in het onderwijs zou moeten stimuleren.
1. Het vergroot de betrokkenheid. Virtual reality biedt leerlingen de kans om zich volledig te focussen op een onderwerp, waardoor ze meer betrokken en gemotiveerd zijn.
2. Het verbetert de motivatie. Virtual reality biedt leerlingen een interactieve en te gave leerervaring, waardoor ze gemotiveerd zijn om meer te leren.
3. Het verbetert de visualisatie. Virtual reality maakt het mogelijk om de wereld in detail te bekijken en te begrijpen, waardoor leerlingen beter begrijpen wat ze leren.
Bv. Heb je het over het thema dieren die leven onderwater. Laat je leerlingen dan een eigen VR-Wereld onderwater bouwen. Zo leren ze wat er onderwater allemaal leeft en hoe deze wereld eruit kan zien.
4. Het helpt bij het oplossen van problemen. Virtual reality maakt het mogelijk om problemen in een virtuele omgeving op te lossen, waardoor leerlingen probleem oplossend vermogen ontwikkelen.
5. Het verbetert de samenwerking. Virtual reality stelt leerlingen in staat om samen te werken in een virtuele omgeving, waardoor ze meer samenwerking ontwikkelen.
6. Het vermindert de kosten. Virtual reality vereist geen fysieke apparaten, waardoor de kosten voor het leerproces verminderd worden.
Het enige wat je vaak aan dient te schaffen is een VR-bril.
Vaak zie je dat 2 á 3 brillen per groep voldoende is om aan te schaffen. Meer is zelden nodig en levert onnodig extra kosten op.
7. Het vergemakkelijkt het leren over gevaarlijke situaties. Virtual reality stelt leerlingen in staat om gevaarlijke situaties in een veilige omgeving te ervaren, waardoor ze beter op deze situaties kunnen voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan wat te doen bij een brand.
8. Het verhoogt leervermogen. Virtual reality stelt leerlingen in staat om informatie sneller te verwerken en beter te onthouden, waardoor hun leervermogen verbeterd wordt.
9. Het vergroot de flexibiliteit. Virtual reality kan leerlingen de mogelijkheid bieden om op eigen tempo te leren, waardoor ze meer flexibiliteit hebben.
10. Het verhoogt de creativiteit. Virtual reality stelt leerlingen in staat om hun eigen ideeën en creatieve oplossingen te bedenken, waardoor hun creativiteit wordt verhoogd.